120, а не 90 милиарда евро ще е новата финансова помощ за Гърция, като сумата трябва да помогне на страната да стабилизира икономиката си до 2014 година. Новината за поредния спасителен пакет идва, след като правителството в Атина одобри и внесе в парламента за гласуване нови икономически мерки.

"Кръв и сълзи за сто милиарда евро", "Шокови мерки за 8,5 милиона данъкоплатци", такива са коментарите на гръцките медии. Новата спасителна програма за Гърция вероятно ще възлезе на 120 милиарда евро, смятат икономисти. 90 милиарда ще бъдат отпуснати от външни кредитори, а 30 милиарда ще бъдат събрани от приватизацията.

Според гърците обаче закриването на компании, сливанията и приватизацията ще затруднят много хората, които ще трябва да плащат за неща, които сега са безплатни. По думите им икономическите мерки не могат да бъдат избегнати, но решенията се вземат от други, не от гръцкото правителство.

Според одобрените от правителството икономически мерки до 2015 година от данъци, съкращения на държавни служители, намаляване на разходите по оръжейните програма и орязване на доходите, страната трябва да спести близо 29 милиарда евро. До края на тази година трябва да бъдат направени икономии в размер на 6 милиарда и 400 хиляди евро.

Вчера 24-часова стачка парализира Гърция. Протестните действия са срещу започващата ускорена програма по приватизация на държавни фирми. Програмата е под натиск на кредиторите, за да покрият поне част от дълговете на страната. При предишни протести се стигна до кървави сблъсъци между демонстранти и полиция.

Протестни демонстрации се проведоха в столицата Атина и в Солун.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Кредитната агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на Гърция от B1 на Caa1. Преди това рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+. Възможно е да последват нови корекции надолу до рейтинг CCC, което е знак за фалит. Причината за негативните оценки е финансовото положение на Гърция, която получи спасителни заеми.