Полската прокуратура разследва газовата сделка с Русия. Тя беше сключена през 2010 г. Оттогава витаят подозрения за корупция и преференции за Кремъл, съобщават полски медии.

През 2010 г., по време на преговорите за ново руско-полско споразумение за доставките на газ тогавашният вицепремиер Валдемар Павлак се е съгласил на неблагоприятни условията, освен това договорът е бил подписано до 2037 г.

80% спад на нетните приходи отчита "Газпром"

80% спад на нетните приходи отчита "Газпром"

Продажбите на газ за ЕС са се увеличили, но средната цена е наляла

Полша консумира 15 милиарда кубически метра газ годишно. Една трета от този обем се произвежда независимо в Полша, а останалата част се получава чрез внос. Основният доставчик на газ за Полша е руският "Газпром", въз основа на дългосрочен договор, с който страната може да закупи 10,2 милиарда кубически метра газ годишно.

Арбитражът в Стокхолм отсъди в полза на Украйна срещу „Газпром”

Арбитражът в Стокхолм отсъди в полза на Украйна срещу „Газпром”

Отмяна на правилото „взимаш или плащаш”...

През 2012 г. страните постигнаха споразумение за 10% спад на цените на природния газ. През 2015 г. PGNiG даде "Газпром" в Арбитражния съд в Стокхолм в случай на намаляване на цените на природния газ, тъй като, по мнението на Варшава, цената на газа в момента споразумение е твърде висока и не отговаря на ситуацията на европейския енергиен пазар.

"Газпром" излиза от турския пазар

"Газпром" излиза от турския пазар

Разпродава дяловете си в турски компании

Миналата година Варшава използва услугите на алтернативни доставчици и закупи само 8 милиарда кубически метра синьо гориво от Русия, покривайки останалите си нужди от Германската фондова борса.