Руснаците сa притеснени от неспособността на руските власти при решаването на икономическите проблеми и то най-вече при опитите да се спре покачването на цените, осигуряването на добра работа на хората, както и безразличието на властите за социална защита.

Според социолози няма ясна връзка на икономическата програма на правителството с населението на страната, съобщава ria.ru.

Една трета от анкетираните руснаци са уверени, че политика в тази област съществува, а приблизително толкова участници мислят, че подобна политика просто отсъства.

Половината от хората признават, че са разочаровани от увеличението на цените, като през последните 10 г. ръстът на недоволните е нараснал с повече от 50%.

32% от анкетираните са на мнение, че липсват грижи на правителството в социалната сфера. За сравнение през 1999 г. този процент е бил двойно по-малък - 16%.

Проучването показва още, че преди 11 г. 18% от руснаците са били без работа, а сега този процент е достигнал 32.

Всеки пети руснак е недоволен от корупцията сред висшите служители - нещо, за за което през 1999 г. не е ставало дума.

Според социолозите тези резултати са израз на неизпълнени очаквания за промяна. Голяма част от социологическите изследвания показват липсата на промяна в най-важните сфери.

Настроенията относно бъдещето на руснаците през 2010 г. рязко се е влошило.