Централната банка на Швеция, заедно с консултантската компания Accenture, се включи в търсенето на техническо решение за създаване на електронна корона, според уебсайта на регулатора.

Пилотният проект ще продължи до февруари 2021 г. Целта му е да създаде "проста и удобна за потребителя" цифрова валута, се казва в изявлението.

Тестването ще се проведе в режим на симулация. Предполага се, че потребителите ще могат да получават цифрови корони в електронен портфейл, да плащат за покупки, да попълват акаунта си и да изтеглят средства чрез мобилно приложение или носими устройства, като смарт часовници.

В същото време Банката на Швеция посочва, че не е взето решение по издаването на електронна валута или по коя технология може да се използва за нейното създаване. "Основната цел на пилотния проект е банката да разшири познанията си за дигиталната корона", заяви регулаторът.

Използваната технология за създаване на електронната корона се основава на платформата Corda, която е разработена от американската компания за финансови и технологични изследвания R3 Corda, пише Bloomberg. Според Aftonbladet Централната банка стартира проекта след няколко години проучвания. Очаква се в бъдеще цифровата валута да допълва паричните средства.

През 2018 г. Банката за международни разплащания изчисли, че в Швеция размерът на паричните средства в обращение е 1,4% от БВП на страната. В еврозоната тази цифра е 10,7%.