Някои турци изпитват затруднения да си купят лекарства, докато индустрията предупреждава, че запасите се свиват, след като "неустойчивият" срив на лирата повиши цените на вноса и наруши доставките, информира "Ройтерс".

Лидери в индустрията и аптеки заявиха, че секторът в размер на 48 млрд. лири (4 млрд. долара) се сблъсквал с големи загуби за някои продукти и предупредиха за проблеми през следващите месеци за лекарства, включително тези за деца, обикновени настинки, диабет и високо кръвно налягане.

Вече слаба, турската валута се срина с цели 25% от началото на миналата седмица заради, както го наричат анализатори, ​​безразсъдно намаляване на лихвите, което причини недостиг на някои вносни продукти.

Драматичен срив на турската лира, докато Ердоган се зарича да спечели своята "икономическа война за независимост"

Драматичен срив на турската лира, докато Ердоган се зарича да спечели своята "икономическа война за независимост"

"Този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно"

Незих Барут, председател на Асоциацията на фармацевтичните производители на Турция, каза за "Ройтерс", че запасите от някои лекарства са намалели до хоризонт от една седмица, в сравнение с месец обикновено. Фармацевтичните компании са принудени да ограничат някои внезапно скъпи вносни лекарства заради колапса на валутата, добави той.

"Някои фармацевтични продукти не са на пазара. Това е причинено от валутните курсове, както и от трудностите, с които се сблъскваме при достъпа до суровини на глобално ниво", уточни Барут.

За една майка притесненията бяха остри.

"Потърсих навсякъде и не можах да намеря повече, а аптеките не могат да ми кажат кога ще го получат следващия път", оплака се медицинската сестра в Истанбул, търсейки лекарство за 16-годишния си син с церебрална парализа и епилепсия.

Няма дъно за турска лира заради политиката на Ердоган

Няма дъно за турска лира заради политиката на Ердоган

"Ние ще премахнем проблема с лихвите от гърба на нашия народ"

"Трябва да говоря с нашия лекар и да сменя лекарството, ако не мога да го намеря, но се надявам да не се налага да правим това", каза тя, пожелавайки да остане анонимна. "Казаха ни, че това е заради корекцията на валутния курс", допълнила жената. 

Последният срив в лирата изостри съществуващ проблем за индустрия, която е внесла лекарства на стойност 24 млрд. лири (2 млрд. долара) миналата година: Турската асоциация на фармацевтите заяви по-рано този месец, че вече има проблеми с достъпа до 645 лекарства.

Досега през тази година стойността на лирата се сгромоляса с 38% спрямо долара и 32% спрямо еврото. Продажбите се ускориха този месец, когато централната банка, под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган, намали лихвите с още 100 базисни пункта до 15%, много под инфлацията от 20%.

Закъсалата турска лира достигна ново историческо дъно

Закъсалата турска лира достигна ново историческо дъно

Номинално независимата банка на Турция се подчини на непрестанния натиск от Ердоган

Валутата беше по-твърда в четвъртък, след като във вторник достигна рекордно ниско ниво от 13,45 за долар.

Но силното обезценяване само подклажда инфлацията в Турция чрез вноса, включително лекарства.

"Производството или вносът на фармацевтични продукти е неустойчиво при текущите валутни курсове", подчерта Барут и добави, че неговата асоциация ще поиска от правителството минимално увеличение на цените с 35% за следващата година заради обменния курс.

Фармацевтите прогнозираха проблеми с доставките до февруари, когато е определена следващата годишна референтна цена за лекарствата.

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

След като Ердоган уволни трима членове на Централната банка