Проверките на плодовете и зеленчуците, влизащи във Великобритания от Европейския съюз, няма да започнат преди края на октомври, съобщи правителството, предлагайки известно облекчение на хранително-вкусовата промишленост, която се тревожи от нови забавяния на пристанищата след Брекзит, предава Ройтерс.

Първата фаза от новата британска система за внос на храни и пресни продукти след Брекзит трябва да влезе в сила в сряда, след като беше отлагана пет пъти поради опасения за претоварване на границите и поскъпване на основни хранителни продукти

Първоначално износителите от ЕС на животински и растителни продукти със среден риск ще трябва да представят експортни здравни и фитосанитарни сертификати на британските власти.

Физическите проверки на пратките ще започнат едва на 30 април, последвани от изискване за сертификати за безопасност и сигурност от 31 октомври.

Имайки предвид закъсненията, когато ЕС започна да проверява вноса от Великобритания през 2021 г., британските фирми предупредиха за нови смущения, като казаха, че износителите от ЕС не са готови за промените в Обединеното кралство и пристанищната инфраструктура на Великобритания също може да е неподготвена.

Министерството на околната среда, храните и селските райони на Великобритания добави собствен принос към объркването миналата седмица, когато неочаквано прекласифицира някои плодове и зеленчуци от "нисък" към "среден" риск, но също така въведе временен "сервитут", позволявайки продуктите да продължат да се третират като нискорискови и следователно да не подлежат на изисквания за предварително уведомление, фитосанитарно сертифициране или физически инспекции до 31 октомври 2024 г.

Забавянето на физическите проверки след октомври може да позволи на правителството да избегне неудобството от всякакви смущения по време на евентуална национална предизборна кампания, която премиерът Риши Сунак каза, че очаква през втората половина на годината.

Това обаче може да създаде проблеми по-късно, тъй като делът на пресните продукти, които Великобритания внася от ЕС през зимните месеци, нараства до 70%.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че инфлационното въздействие на новата система за оперативен модел Border Target ще бъде по-малко от 0,2 процентни пункта за период от три години.

Кметът на Лондон: Брекзит е струвал на Обединеното кралство над 178 млрд. паунда

Кметът на Лондон: Брекзит е струвал на Обединеното кралство над 178 млрд. паунда

Излизането от ЕС е намалило размера на икономиката с 6%