Международния валутен фонд предупреди САЩ за високото ниво на бедност в страната. По данни на МВФ към момента всеки седми жител на страната се намира под нивото на бедност.

В ежегодния доклад на МВФ за състоянието на американската икономика се посочва, че властите в САЩ трябва в спешен порядък да предприемат мерки за разрешаването на проблема.

МВФ препоръчва на Вашингтон да повиши нивото на минималната работна заплата /заплащането е за часа/ и предлага да се увеличи годишният платен отпуск, като мярка за привличане на повече жени на работа.

Препоръчва се също да се направят повече инвестиции в образованието и социалните програми.

МВФ влоши прогнозата за американската икономика за 2016 година в сравнение с началото на годината. В момента фондът прогнозира ръст на БВП с 2.2%, като преди това експертите посочваха ръст от 2.4%.

Влошените очаквания са свързани с забавянето на ръста на световната икономика и намаляването на покупателната активност. Освен това МВФ по-рано правеше прогнози, че едно евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на икономиката на САЩ, както и на икономическата ситуация в световен мащаб.

В същото време Международния валутен фонд отбелязва все пак, че икономиката на САЩ се намира в добра форма. През май месец нивото на безработица в страната падна до 4.7% - това е минимум за последните осем години.