Японската икономика показа признаци на съживяване през третото тримесечие на текущата година, за първи път след природните бедствия, които удариха страната през март, съобщава БиБиСи.

Според данните на японските власти за периода юли-септември БВП е нараснал с 1,5% спрямо предходното тримесечие.

В годишно изчисление това означава ръст от 6%, което се доближава до прогнозираните 6.1%. Според редица анализатори обаче поскъпването на йената и глобалните икономически проблеми могат да спрат ръста на износа и да окажат негативен ефект върху икономиката.

Икономиката на Япония преживя силен спад след земетресението, причинило огромни разрушения в североизточните части на страната. В резултат на труса бяха разрушени много промишлени предприятия, нарушени бяха връзките с доставчиците. По последни данни обаче износът расте и това способства за възраждането на икономиката.

Някои икономисти обаче прогнозират, че икономиката може да отчете отново свиване през последното тримесечие на годината, тъй като наводненията в Тайланд и бавния световен растеж оказват съществено негативно влияние.

Гледайки в по-далечна перспектива, публичните разходи вероятно ще започнат да растат с нарастването на възстановителните работи и това ще допринесе за БВП. Външното търсене, обаче е слабо вероятно да допринесе за растежа на Япония в бъдеще, заради проблемите в Европа, посочват специалистите.