Световните банки предупредиха, че могат да преместят хиляди служители извън Великобритания, за да се подготвят за излизането на страната от Европейския съюз. 

Това застрашава статута на Лондон като основен финансов център, съобщава Ройтерс.

Компаниите за финансови услуги се нуждаят от страна в ЕС, за да предлагат продуктите си в целия блок, което може да доведе до преместване на работни места извън Англия, ако тя загуби достъп до европейския единен пазар.

Много от водещите финансови компанииса започнали да изготвят планове, за евентуалните си действия.

STANDARD CHARTERED е в преговори с регулаторите, за да направи във Франкфурт европейската си база и да си осигури достъп до Европейския пазар, когато Великобритания напусне блока.

Стюард Гъливер, CEO на HSBC (най-голямата Европейска банка) заявява, че ще преместят около 1000 души в Париж. Служителите отговорят за генерирането на около една пета от търговските приходи от Великобритания.

Председателят Дъглас Флинт заявява, че банките, които нямат дейност в друга част на ЕС, вероятно ще задействат плановете за миграция, веднага след започването на разговорите за отделянето от ЕС. Оценява като "десетки хиляди" работните места свързани с "паспортните" права на ЕС.

Главният изпълнителен директор на BARCLAYS, Джеймс Стали коментира, че банките във Великобритания ще започнат бързо да прехвърлят някои операции в континентална Европа, за да избегнат прекъсване на връзките с клиентите си след Брекзит.

Той добавя, че получаването на лиценз за търговия на континента и промяна на финансовите договори до друга юрисдикция, отнема от година до 18 месеца. Банката се готви да превърне Дъблин в свое ЕС седалище след Брекзит, според източник, запознат с въпроса.

В коментар пред BBC Radio, Стали коментира, че Barclays ще запази основната част от дейността си във Великобритания след Брекзит. Каквито и да са промените в начина, по който банката работи, те ще бъдат малки и управляеми, допълва той.

Швейцарската банка UBS ще трябва да "премести 1500 души" от Лондон, някъде в ЕС, за да запази пълните си паспортни права в ЕС, съобщава председателя на UBS Аксел Вебер. Това ще бъде повече от една четвърт от сегашните им 5 500 служители в Лондон.

Отделно, главният изпълнителен директор Серджио Ермоти коментира, че UBS има известна гъвкавост, ако нейният британски аванпост изгуби способността си да работи в целия ЕС.

Най-големият пазител на богатства в света е създал и банка във Франкфурт, за да консолидира повечето от европейските си операции по управление на богатството, след като гласуването на Брекзит разби шансовете на Лондон да бъде приемащият град.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджан Тиам заявява, че банката е в сравнително добра позиция да се справи с влиянието на Брекзит и че само 15-20% от обемите в инвестиционната банка ще бъдат засегнати.

Lloyds Banking Group, най-големият ипотечен кредитор във Великобритания и единствената голяма британска банка за търговия на дребно без дъщерно дружество в друга държава от ЕС, е близо до избора на Берлин, като европейска база, за осигуряване на достъп до ЕС след Брекзит.

Американската банка Goldman Sachs обмисля преместването на над 1000 служители от Лондон във Франкфурт, поради притесненията си за Брекзит. Трима души, запознати с въпроса, съобщават пред Ройтерс, че "Голдман Сакс" обмисля прехвърлянето на някои от своите активи и операции.

"Голдман Сакс" ще започне да премества стотици хора от Лондон преди да бъде засегната някоя сделка от Брекзит. Това са част от плановете за непредвидени обстоятелства, съобщи изпълнителният директор на фирмата през март.

Американската банка Morgan Stanley вече е определила, какво и как ще трябва да се премести от Великобритания след Брекзит, съобщават източници запознати с процеса пред Ройтерс.

"Морган Стенли", която базира основната част от европейския си персонал във Великобритания, ще трябва да премести до 1000 служители от "продажби" и "търговия", "управление на риска" и "право" е съобщил източник пред Ройтерс.

"Морган Стенли" може първоначално да премести 300 служители от Великобритания след излизането й от ЕС и е проучвала възможности за офис площи във Франкфурт и Дъблин.

Citigroup, която също е определила позициите, които ще трябва да бъдат преместени извън Обединеното кралство и разполага с голяма банков офис в Дъблин, ще трябва да премести 100 позиции в "продажби" и "търговия", съобщават източници запознати с въпроса.

Отделно от това, европейският шеф на Citigroup заявява, че американската банката ще вземе решение за плановете си предвид Брекзит, през първата половина на годината и ще избере, в коя от потенциалните държави от ЕС, да премести някои от инвестиционните си банкови дейности.

JPMorgan планира да премести стотици базирани в Лондон банкери в разширени офиси в Дъблин, Франкфурт и Люксембург, съобщава пред "Блумбърг" на 3 май, ръководителят на инвестиционното банкиране в компанията Даниел Пинто.

Изпълнителният директор Джейми Димон преди това обаче коментира, че банката не планира да премества много служители от Британия през следващите две години.

Преди гласуването, Димон заяви, че банката ще бъде принудена да премести от 4 000 от 16 000 служители, базирани към момента във Великобритания, ако страната загуби достъп до единния пазар.

Bank of America Corp обяви, че бизнесът и резултатите й могат да бъдат засегнати неблагоприятно и може да се наложи да поемат допълнителни разходи, ако Брекзит ограничи възможността на нейните британски субекти да извършват бизнес в ЕС.

Дъблин е опцията по подразбиране за Bank of America, като нова база в рамките на ЕС, но и други възможности са на масата и все още не е взето решение, заяви изпълнителният й директор, в Германия на 14 март.

Deutsche Bank предупреди на 26 април, че до 4000 служители могат да бъдат преместени във Франкфурт и други места в ЕС в резултат на Брекзит - "най-големият потенциален ход на всяка банка".