България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато вчера на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни пропорционално според на населението.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6.66 милиона дози. Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и ще бъдат доставени в ЕС през второто тримесечие на годината.

Разговорите за допълнителните количества започна, след като австрийският канцлер Себастиян Курц потвърди подозрения, които вече съществуваха, че страните от ЕС не вървят с еднакви темпове на ваксинация именно заради непропорционално разпределение и допълнително договорени количества. Бе сформирана и ос на сътрудничество между страни за натиск, но на срещата на Съвета на ЕС не бе постигната договореност.

По данни на Изпълнителната агенция на лекарствата през април се очакват следните количества: около 700 000 дози общо за месеца. Около 350 000 от иРНК също толкова от векторните, включително и тази на "Джонсън и Джонсън". Засега информацията е, че първите й доставки ще са около 16 април - 14 400 дози, 26-и април - 26 000 дози.

Германия обмисля да се отцепи от ЕС и сама да си търси ваксини

Германия обмисля да се отцепи от ЕС и сама да си търси ваксини

Германия може още това лято да се опита самостоятелно да се запаси с ваксини

С живо включване във фейсбук премиерът Борисов коментира рано сутринта, че решението е изключително радостна вест и защото показва солидарността между страните членки в ЕС.

Той огласи и точното количество, което ще получи страната ни: 1 259 728 допълнителни дози ваксини.

Премиерът Борисов изказа съжаление, че именно в този момент на пик на заразата се налага да правим избори и би било по-добре дори и със седмица те да са били насрочени напред във времето. "Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и да правим избори." Въпреки това Борисов изтъкна последните данни, които показват успокояване на епидемията.

Парламентарните избори за 45-то Народно събрание у нас ще се проведат в неделя, 4 април.