Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал с 10 процентни пункта шест седмици преди изборите. Според публикувано днес изследване на агенция Infratest Dimap рейтингът на германския канцлер се е установил на 59 процента, пише Welt, поръчал проучването.

Под 60% от избирателите смятат, че Меркел си върши работата добре, което е с 10 процента по-малко в сравнение само с миналия месец.

Тя изостава от финансовия министър Волфганг Шойбле, макар че и при него също се отчита спад - от 1 пункт, но рейтингът му е 64 процента. На второ място по популярност е външният министър Зигмар Габриел със 63% одобрение. Така Ангела Меркел се нарежда едва на трето място, следвана от вътрешния министър Томас де Мезиер (50%) и баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер с 40% одобрение.

Също така спад отбелязва и рейтингът като цяло на федералното правителство - едва 45% от избирателите поставят добра оценка на работата му, което е със 7% по-малко от юли месец. За сметка на това запитаните, които категорично не одобряват политиката на правителството, са скочили с 6%, достигайки до 15%.

Около 39 процента от анкетираните отговарят, че искат следващото правителство на Германия да бъде съставено от блока ХДС/ХСС, като така той остава основната сила на предстоящите избори. Социалдемократите почакват с един 1% и достигат до 24% от гласовете. Свободните демократи, Зелените и "Алтернатива за Германия" събират по 8%, а Левите - 9% от гласовете.

Подкрепата за основния конкурент на Меркел за канцлерския пост, лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, обаче е достигнал също своята най-ниска стойност - 33 процента, което е спад с 4 пункта в сравнение с миналия месец.

Допитвенето от тази седмица показва, че при преки избори за Меркел биха дали гласа си 52% от запитаните, а за Мартин Шулц - 30%. Нито за един от кандидатите не биха гласували 14% от респондентите.