Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски съобщи за тежка ситуация, която се е създала в Купянското направление в Източна Украйна, където по налични данни са съсредоточени около 100 000 руски войници, предава руската служба на BBC".

Руснаците избраха купянското направление в района на Харков като основно за своето настъпление, създавайки ударна група от осем щурмови отряда "Щорм-Z", водят се ожесточени битки - някои позиции преминават няколко пъти от едни ръце в други, каза генерал Сирски пред "Украинская правда".

"Целта на противника е да пробие отбраната на нашите войски и да премине директно към Купянск", цитира изданието командирът.

В същото време, настъпвайки от района на Новоселовское, руските части са направили опит да разсекат групировката на ВСУ с удар във фланга и обкръжават част от подразделенията на бригадата, държащи отбраната там, но безуспешно, каза Сирски.

В условията на военни действия Би Би Си няма възможност бързо да получи независимо потвърждение на изявленията на представители на воюващите страни.

Ден преди това Александър Сирски отново посети този участък на фронта заедно с командирите, в резултат на което бяха взети всички необходими решения за "гарантирано задържане на противника и създаване на условия за по-нататъшното му поражение".

В частност става дума за допълнително усилване на военни части с всички необходими сили, средства и боеприпаси, уточнява "Украинская правда".

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той определи влизането на Финландия и Швеция в НАТО като "сериозен дестабилизиращ фактор"