Броят на загиналите при атаки през уикенда в централния нигерийски щат Плато се е увеличил до 113 души, а повече от 300 са ранените. Това съобщава "Ройтерс" в понеделник, като цитира местни служители. 

В посочения щат етническите и религиозни сблъсъци са обичайни.

Това е най-тежката вълна на насилие в Плато от май насам, когато повече от 100 души бяха убити при нападения на фермери срещу пастири.

Нигерийската армия заяви в неделя, че 16 души са били убити при последните атаки.

Действащият председател на района на местното управление Бокос в щата Плато, понеделник Каса, каза, че 113 души са били убити при атаките в събота и неделя.

"Атаките бяха добре координирани. Не по-малко от 20 различни общности бяха атакувани от бандитите", каза той. Преброихме 113 загинали от тези общности. Извадихме повече от 300 ранени."

Каса не каза кой е отговорен за атаките. Той добави, че ранените са откарани в болница.

Множество цивилни жертви при атака с дрон в Нигерия

Множество цивилни жертви при атака с дрон в Нигерия

Между 50 и 80 убити цивилни при атака на дрон в Нигерия

Говорител на полицията в Плато не беше открит за коментар.

Плато е един от няколкото етнически и религиозно разнообразни щата, известни като Средния пояс на Нигерия, където конфликтът между общностите отне стотици животи през последните години.

Насилието често се описва като етно-религиозен конфликт между мюсюлмански пастири и предимно християнски фермери. Но изменението на климата и разширяването на селското стопанство също са основни фактори.

37 загинали след взрив в незаконна петролна рафинерия в Нигерия

37 загинали след взрив в незаконна петролна рафинерия в Нигерия

Инцидентът се е случил в ранните часове на понеделник в общността Иба, в щата Ривърс