Израелските телевизии току-що съобщиха, че 13 заложници от Газа са предадени на Египет. Малко преди това бе съобщено, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант ще наблюдават лично процеса на предаването на заложници по сделката за примирието, пише Der Standart.

Като част от четиридневното примирие с "Хамас", Израел се готви да приеме 13-те заложници, които да бъдат освободени от "Хамас" в замяна на освобождаването на 39 палестински затворници.

Източници в Египет съобщи пред Би Би Си, че египетските власти са приели израелските заложници от Червения кръст на граничния пункт "Рафах".

Сега, според плана, заложниците ще бъдат предадени на израелски представители, които ще ги откарат до летището на най-близкия египетски град Ариш и оттам със самолет до израелска авиобаза.

След като това се случи, Израел ще освободи 39 палестински затворници и след това същият процес трябва да се повтори през следващите три дни, уточни Би Би Си. Вече бе съобщено, че автобус за затворниците е изпратен в израелски център за задържане.

След това има възможност за допълнително удължаване на паузата във военните действия - при условие, че "Хамас" освобождава по още 10 заложници на ден.

Вчера имаше объркване с числа и списъци, които не съвпадаха, но сега всичко е наред.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че 12 тайландски заложници - селскостопански работници също са били освободени, като това е извън сделката за примирието.

Израелското правителство обяви имената на 13-те освободени днес заложници.

В списъка има четири деца и шест жени на възраст от 72 до 85 години.

Сред освободените е 76-годишната Хана Кацир, чиято смърт беше обявена преди три дни от ислямистките бойци, които я заловиха.

В изявление, което се оказа лъжа, бойците твърдяха, че са готови да освободят Кацир по хуманитарни причини, но поради известно забавяне от страна на Израел не го направиха и Кацир била починала

Оръжията замлъкнаха в Газа, примирието се спазва

Оръжията замлъкнаха в Газа, примирието се спазва

Израел предупреди, че спирането на боевете е временно