Тежки сражения между сирийската армия и бунтовниците разтърсиха няколко предградия на столицата Дамаск, като при това са загинали 13 правителствени войници. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

Сред войниците, убити в рамките на последните 24 часа, е един генерал, който е ръководил операциите срещу бунтовниците в североизточната част на Дамаск.

За сблъсъци в района беше съобщавано през последните две седмици, след като правителствените сили се опитват да разделят контролирания от бунтовниците квартал Кабун от два други, Барзех и Тишрийн.

Целта на операцията е да спре движението на бунтовниците и да ги притисне да подпишат "мирно споразумение", подобно на онова, сключено в Барзех през 2014 г., уточняват от центъра.

Тежки бомбардировки от страна на правителствените сили са били извършени в района по-рано днес.

Организацията на обединените нации (ООН) през миналия месец изрази тревога заради ескалирането на боевете в района на Дамаск.

Местно спиране на огъня беше договорено между бунтовниците и правителството в Кабун през 2014 г., но нова вълна от насилие избухна през последните дни.

Най-малко 16 души бяха убити на 18 февруари, след като обстрел от страна на сирийската армия удари погребение в района, според Сирийския център за наблюдение на човешките права, който разчита на мрежа от източници в раздираната от война страна, но иначе седалището му е във Великобритания.

Два дни по-късно въздушни нападения срещу Барзех избиха седем души, включително жена и дете.