Колумбия влезе в осмия си ден на протести в четвъртък, предаде Fox News. Най-малко 24 души са загинали след повече от седмица на сблъсъци между демонстранти и полиция, като някои източници твърдят за 30 смъртни случая като цяло, включително цивилни и полицейски служители. Според правозащитни организации, най-малко 800 души са били ранени при сблъсъците.

Припомняме, че хората бяха разгневени от данъчни промени, които имат за цел да се запълни фискалната дупка, свързана с пандемията. Правителството настоя, че данъчната реформа е жизненоважна за стабилизиране на финансите на Колумбия. Планът включва нови или увеличени данъци за гражданите и собствениците на фирми, както и изравняване на данъка върху продажбите на комунални услуги и някои храни. Намаляват се или направо се премахват някои данъчни облекчения за бизнеса, като тези за продажби на продукти. Синдикатите призоваха за национална стачка в отговор на закона, което доведе до протестите.

17 загинали и стотици ранени след протести в Колумбия

17 загинали и стотици ранени след протести в Колумбия

Данъчни промени разгневиха обществеността

Президентът Иван Дюке поиска от конгреса си да оттегли закона и спешно да преработи мерките. След това финансовият министър Алберто Караскила подаде оставката си в понеделник вечерта след ден на срещи с държавния глава.

Съобщава се, че полицията е извършила над 400 ареста в цялата страна, като твърди, че протестиращите са запалили 20 автобуса, разграбили десетки магазини и са унищожили стотици други. Общественото одобрение на полицията се срина до 48% миналата година, след като преди 20 години бележи над 70%, според The ​​Washington Post. През последните години силите са уволнени над 1400 полицаи.