Около 25 000 души взеха участие в парти с пиене на открито в испанската столица Мадрид, без да спазят противоепидемичните мерки, съобщи полицията в събота, като призна, че събирането е било неочаквано за полицейските служители, предаде АФП.

Събитието е било организирано за отбелязване началото на новата учебна година в един от университетите в Мадрид.

Испанските медии заявиха, че това е най-голямото подобно събиране от началото на пандемията на коронавирус, когато големи обществени събирания бяха отменени, за да се спре разпространението на вируса.

Надежда от Испания срещу COVID-19

Надежда от Испания срещу COVID-19

70% от населението е напълно ваксинирано

"Имаше хиляди хора на територията на университета Complutense, около 25 000", се казва в съобщение на общинската полиция, което показва, че събирането изглежда е било организирано онлайн.

През уикендите полицията в Мадрид редовно изпраща допълнителни 200 полицаи, за да следят и прекратяват подобни партита.

Подобно събиране се проведе през нощта в Барселона, където около 8 000 младежи се включиха в целодневно парти в кампуса на Автономния университет в града, съобщи ректорът пред каталунската радиостанция RAC1.

Въпреки че Испания премахна много от ограниченията си за пандемична безопасност, хората все още са задължени да носят маски на открито, ако не могат да поддържат дистанция от 1,5-метрово разстояние от хората около тях.

Над 75 % от 47 -те милиона жители на Испания вече са напълно ваксинирани. Въпреки вълната от нови инфекции през лятото поради Делта варианта, броят на заразените отново спадна в Испания.

Според последните данни, публикувани в петък, страната регистрира 3 222 нови случая и 44 смъртни случая за последното денонощие, с което общият брой на заразените се повиши до 4 929 546, а смъртните случаи до - 85 783 общо.

Испания се насочва към трета доза Covid ваксина

Испания се насочва към трета доза Covid ваксина

Може да се наложи испанците да се ваксинират всяка година