25 млн. евро ще получи Украйна за разминиране на деокупираните територии. Защитата на цивилното население е приоритет, заяви ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел.

В Киев се провежда среща на върха Украйна-ЕС, на която се обсъжда процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз, реакцията на Брюксел на войната на Русия срещу Украйна, Формулата на мира на Зеленски, както и сътрудничеството в областта на възстановяването на Украйна и глобалната продоволствена сигурност. Тази сутрин официалните срещи на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и 15 европейски комисари започнаха на фона на въздушна тревога, която обхвана територията на цяла Украйна. Това е 24-ата среща на върха Украйна-ЕС, но първата подобна политическа мисия на високо равнище на ЕС в страна, в която се води война, и според наблюдателите тя има голяма символична стойност.

Борел и Фон дер Лайен под въздушна тревога в Киев

Борел и Фон дер Лайен под въздушна тревога в Киев

Украйна очаква тежка ракетна атака

"Ще бъдем непреклонни в решимостта си", написа Мишел в Туитър в петък при пристигането си в Киев.

Очаква се по време на обсъжданията на отговора на ЕС на войната в Украйна на Киев да бъде обещано и увеличение на броя на украинските войници, които ще бъдат обучени в рамките на мисията на ЕС за военна помощ на Украйна, от 15 000 на 30 000 души.

Наред с други неща, европейската делегация възнамерява да обсъди в Киев възможността за използване на замразените на Запад руски активи.