Само 32% от американците смятат, че президентът Джо Байдън заслужава да бъде преизбран през следващата година. Повече от половината от онези, които са склонни да гласуват за демократите, искат партията да номинира друг кандидат, според зашеметяващо ново проучване.

Такива са резултатите от проучване на CNN/SSRS, публикувано в четвъртък.

67% от американците казват, че 80-годишният мъж не заслужава преизбиране, а останалите 1% казват, че нямат мнение.

Проучването също така установи, че рейтингът на одобрение на Байдън е 42%, спад от 46% в началото на декември, точно след междинните избори.

Същата анкета от началото на декември установи, че само 37% от възрастните смятат, че Байдън заслужава още четири години като лидер на свободния свят, като 62% казват, че не заслужава.

Спадът се дължи на по-слабия ентусиазъм към президента сред по-младите хора и самоопределящите се либерали. Само 26% процента от американците на възраст от 18 до 34 години и само 53% от либералите искаха да видят Байдън отново на поста. Това е спад от 10 процентни пункта във всяка демографска група от декември.

Междувременно 54% от демократите и левите независими искат да видят различен кандидат в бюлетината. Това е спад от 75% в сравнение с миналото лято.

Необичайно голяма част от хората, които одобряват представянето на Байдън (11%), също не искат той да остане президент до 2029 г., когато ще напусне поста на 86-годишна възраст.

Байдън не е обявил официално, че се кандидатира за преизбиране и според съобщенията може да отложи очакваното обявяване до есента, нарушавайки прецедента с последните четирима президенти - всички от които обявиха кандидатурите си за преизбиране през второто тримесечие на третата си година в офиса.