Четирима наблюдатели от ООН бяха убити при израелски въздушен удар срещу наблюдателен пост на световната организация в Южен Ливан.

Генералният секретар Кофи Анан заяви, че е шокиран от факта, че постът е станал цел на нападение. Израел обяви, че дълбоко съжалява за случилото се.

Убитите наблюдатели от ООН са граждани на Австрия, Канада, Китай и Финландия, уточняват от Ройтерс.

Те са загинали при израелски въздушен удар срещу бункера, в който се били скрили. Той се намирал под наблюдателния пост, който преди това бил обстрелван 14 пъти от израелската артилерия.

В момента на атаката там имало и спасителен екип, който се опитвал да разчисти руините на наблюдателния пост.

Припомняме, че в неделя при престрелка между Хизбула и израелски войници в Южен Ливан бе тежко ранен невъоръжен военен наблюдател на ООН - италиански гражданин и бе убита ливанка, работеща като фотограф за редица чуждестранни агенции.

Генералният секретар на ООН заяви в специално изявление, че е шокиран и обезпокоен от умишления обстрел срещу сграда на Световната организация.

Анан подчерта, че нападението е станало въпреки личните уверения, дадени от министър-председателя Ехуд Олмерт, че обектите на ООН ще бъдат пощадени от израелския огън.
Посланикът на Израел в САЩ Даниел Аялон определи реакцията на Анан като "заслужаваща съжаление" и обясни, че наблюдателите на ООН са станали жертва на обстрел и от двете страни - и на Хизбула, и на Израел.


Междувременно лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала обяви, цитиран от Ройтерс, че групировката ще продължи "ракетните си атаки срещу Еврейската държава".

От своя страна Тел Авив съобщи, че ще запази контрола си върху Южен Ливан докато там не бъдат разположени международни мироопазващи сили.

Неназован високопоставен израелски представител е обяснил пред агенция Ройтерс, че в района трябва да пристигнат между 10 000 и 20 000 миротворци, а зоната за сигурност да бъде между 10 и 20 километра.

Този въпрос ще бъде обсъждан по-късно днес на спешни разговори в Рим. В тях ще участва и американският държавен секретар Кондолиза Райс, която приключи обиколката си в Близкия изток и вече пристигна в Рим. На разговорите обаче няма да присъстват израелски и ливански представители.