Европейският парламент (ЕП) извървя дълъг път от времената, когато беше неизбираем, чисто консултативен орган. Настоящата му роля като съзаконодател идва с легитимността да е единствената институция, пряко избрана от хората в Европа.

Тъй че е изненадващо, по много причини, че досега никой не е съставил списък с евродепутатите, които действително имат влияние, пише „Политико” и се заема със задачата да състави списък с 40-те най-влиятелни и дейни евродепутати, както и на тези, чиято звезда изгрява на небосклона.

Едно от обясненията е състоянието на политическа безизходица, в която се намират избраните 751 евродепутати. Докато Европейкият парламент показа „мускули”, блокирайки търговски сделки като ACTA, и често заплашва да потопи други споразумения – от сделката за мигрантите с Турция до ТТИП, той не е сърцето на вземане на решения в ЕС.

Властта да инициира и лансира закони все още е в ръцете на Европейската комисия. Политическата воля, която създава или разваля по-голямата част от законодателството е на националните правителства в Европейския съвет. А постоянната необходимост ЕП да казва на света, че има власт и трябва да бъде вземан предвид, показва на мнозина, че всъщност това не е така.

Въпреки всичко много евродепутати успяват да упражняват осезателно политическо влияние в Европа.

Сред 40-те евродепутати, попаднали в списъка на „Политико”, най-много са от групата на Европейската народна партия (ЕНП) – 13 души. На второ място са депутатите от Партията на европейските социалисти (ПЕС) – 12 души. Следват либералите (АЛДЕ) с петима евродепутати. С четирима представители е групата на Европейските консерватори и реформисти. Групата на Зелените/Европейски свободен алианс има трима представители. Европа на нациите и свободата е с двама. Групата Европа на свободата и пряката демокрация е с един представител. Групата на Европейската обединена левица/Северната зелена левица няма нито един евродепутат, попаднал в списъка.

По държави, 14 от 28-те страни членки имат представители в списъка на 40-те най-влиятелни членове на ЕП на „Политико”. Германия има 16 евродепутати. Великобритания има петима души. Франция е с трима, както и Италия. Белгия, Холандия и Полша са с двама. С по един представител са Чехия, Дания, Естония, Литва, Румъния, Словения и Швеция. От Западна Европа има 33 евродепутати, а от Централна и Източна Европа – само седем.

България е сред 14-те страни, чиито евродепутати не попадат в списъка

„Политико” отбелязва, че доминацията на германските евродепутати в списъка показва, че Германия не доминира в ЕС само заради канцлера Ангела Меркел.  

Най-влиятелните евродепутати според изданието са германецът Мартин Шулц, който е председател на ЕП и член на ПЕС, следван от Марин льо Пен, лидер на евроскептичния френски „Национален фронт”. Трети е белгиецът Ги Верхофстад, който е лидер на групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Четвърти е германецът Манфред Вебер, част от ЕНП. На пето място е британецът Найджъл Фарадж, който е лидер на Британската партия за независимост и един от най-отявлените критици на Брюксел. В момента е сред най-гласовитите агитатори за излизането на Великобритания от ЕС.