Привържениците на управляващата парламентарно-правителствена коалиция в Украйна ще протестират днес срещу разпускането на парламента на площада пред Върховната рада, съобщава агенция РИА „Новости".

Според депутата от управляващата Партия на регионите Вадим Колесниченко, на митинга ще се съберат около 50-60 хиляди души.

Същевременно на Европейския площад представители на пропрезидентската партия „Наша Украйна" издигат сцена за провеждане на митинги в подкрепа на решението на президента Виктор Юшченко да разпусне парламента.

Днес във Върховната рада ще има съвет на ръководството на парламента, лидерите на фракциите и ръководителите на парламентарни комитети.  

Очаква се на съвета да бъде обсъдена политическата ситуация в страната.  

РИА „Новости" припомня,  че вътрешнополитическата криза в страната беше предизвикана от това, че към управляващата фракция на Партията на регионите, Комунистическата партия и Социалистическата партия се присъединиха 11 депутати от опозиционния блок на Юлия Тимошенко и от „Наша Украйна".  

Определяйки действието им като противоконституционно, президентът Юшченко  на 2 април подписа указ за разпускане на парламента и предсрочни избори на 27 май.

Депутатите от управляващата коалиция на свой ред сметнаха указа за противоконституционен и сезираха Конституционния съд.

На 6 април парламентарната коалиция предприе отстъпки пред президента, като изключи от фракцията си присъединилите се депутати от „Наша Украйна" и блока на Тимошенко.

Във великденското си обръщение към украинския народ, обаче, Юшченко   

Заяви, че няма да промени решението си за разпускане на Върховната рада.

Президентът изрази увереност, че предсрочните избори ще преминат свободно и честно и призова хората да напуснат площадите и улиците.  

„Решението ми е конституционно и легитимно, няма връщане назад", гласи категоричната  позиция на Юшченко.

В отговор премиерът Виктор Янукович в неделя изрази увереност, че „изпитът на политическата криза, на който е подложено обществото, ще бъде преодолян успешно по пътя на демокрацията и върховенството на закона".

Според него по въпроса с разпускането на парламента трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

Очаква се Конституционният съд на страната да се произнесе утре по казуса с разпускането на Върховната рада.