Близо 500 000 турски граждани са гласували в чужбина в задграничните мисии и митническите пунктове на страната във втория тур на президентските избори в Турция, насрочени за 28 май. Това съобщава Анадолската агенция, като цитира данни на Върховния избирателен съвет. 

Откакто гласуването в чужбина започна в събота, 452 257 избиратели са гласували в турските дипломатически мисии, докато 19 477 са гласували на митническите пунктове.

Общо те са 471 734 души. 

Гласуването в дипломатическите мисии ще приключи на 24 май, а на митниците ще продължи до 17 часа местно време на 28 май.

Припомняме, че милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президента и членовете на 600-местния турски парламент.

Народният алианс на президента Реджеп Ердоган спечели мнозинство в парламента, докато президентската надпревара продължава на втори тур.

Окончателно: Ердоган не успя да спечели на първи тур

Окончателно: Ердоган не успя да спечели на първи тур

Настоящият президент събира 49,51% от гласовете, Кълъчдароглу - 44,88%

На първия тур нито един кандидат не спечели пълно мнозинство, въпреки че Ердоган водеше.

Ердоган ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) и общ кандидат за шестпартийния опозиционен Национален алианс, на балотажа.