Съд в Дания постанови 7 години затвор за норвежки гражданин от ирански произход заради участието му в заговор за убийство на противник на правителството в Техеран, съобщава "Франс прес".

Мохамед Давуджадех Лолоей, 40-годишен гражданин на Норвегия, беше осъден за "съучастие в опит за убийство" срещу лидер на сепаратистите.

Мишената на опита за покушение, член на сепаратистка групировка, известна като Арабско движение за борба за освобождението на Ахваз, е бил издирван от властите в Иран.

По време на процеса е станало ясно, че обвиняемият тайно е заснел мишената си Хабиб Ябор Каби и съпругата му в дома им в Копенхаген през септември 2018 г.

След това Давуджадех Лолоей изпратил кадрите до мъж, наричан "Саджади", за когото съдът заяви, че е "доказан" агент на иранското разузнаване.

Малко след това служители на разузнаването и полицията започнаха огромна операция за осуетяване на убийството, като изправиха на нокти скандинавската страна.

"Обвиняемият трябваше да осъзнае, че чрез своите изследвания и наблюдения помага на иранското разузнаване (...) в убийството", заключиха съдиите.

Дания обяви, че осуетеното убийство е било поръчано от Иран като отмъщение за кръвопролитна атака в град Ахваз през септември 2018 г., твърдение, което Техеран отрече.

Давуджадех Лолоей е бил арестуван през октомври 2018 г., след като се е завърнал от пътуване до Иран.

Той отрече обвиненията, твърдейки, че е снимал Каби, защото е имал афера с бившата му жена и че е летял до Иран, защото майка му е била сериозно болна.

Съдът отхвърли обясненията и стигна до заключението, че "иранските разузнавателни служби са планирали да убият" Хабиб Ябор Каби.

В присъдата са цитирани случаи на убийства на противници на Иран в Европа, особено в Холандия и Турция.