Над 70 представители на Републиканската партия са подписали писмо до председателя на Националната комисия на партията, в което настояват да бъде спряна подкрепата за президентската кампания на Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.   

Те посочват, че разделението, което насажда Тръмп, и неговата некомпетентност застрашават партията с провал на предстоящите избори през ноември.

Подписалите писмото авторитетни републиканци посочват, че партията трябва да подкрепи уязвимите кандидати на изборите за Сената и Камарата на представителите.

„Смятаме, че конфликтността на Доналд Тръмп, неговата непредпазливост, некомпетентност и рекордната му непопулярност заплашват да доведат тези избори до провал в полза на Демократите.” – се казва в чернова на обръщението, с която разполага изданието „Politico”.

„Само пренасочване на всички достъпни ресурси на Републиканския национален конвент към уязвимите кандидати на изборите за Сената и Камарата на представителите ще предпази партията от провала, към който я тласка задушаващата обвързаност с Тръмп.” – подчертават авторите на писмото.  

„Подобно решение няма да е трудно, като се има предвид, че шансовете на Доналд Тръмп да бъде избран за президент се изпаряват с всеки ден.” – се казва още в обръщението.

В отговор Тръмп заяви, че не се безпокои, че Републиканската партия може да оттегли подкрепата си. Той намекна, че може да окаже натиск върху републиканците.

„Всичко, което трябва да направя, е да спра да финансирам Републиканската партия.” – заяви милионерът.