Десетки хиляди в Барселона, протестираха срещу сепаратисткото движение в Каталуния, което създаде най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, съобщава "Тайм".

Полицията в Барселона заяви, че 80 000 души участват в протеста, като много от тях носят испански и каталунски знамена. Един плакат гласи: "Ние също сме каталунци, спрете тази лудост!"

Митингът подкрешящ испанското единство идва след няколко дни на протести, някои от които с бурни сблъсъци с полицията и каталунски сепаратисти. 

Докато сепаратистите организират огромни маршове през последните години, каталунците, подкрепящи вековните връзки с останалата част от Испания до голяма степен остават тихи, с изключение на голям митинг преди две години по време на най-напрегнатите моменти от предложението за отцепване на сепаратистите. 

"Чувстваме нужда да кажен, че Каталония е част от Испания", обяснява 52-годишният шофьор на камион Франсиско Асторга Васко. "Те се опитват да изглежда така, че Каталуния не е Испания и това не е вярно. Не в миналото, не в настоящето и не в плановете, които имаме за нашето бъдеще."

Според проучванията и резултатите от изборите през последните години 7,5 милиона жители на богатия регион Каталуния са приблизително равномерно разделени по въпроса.

Юнионистите твърдят, че сепаратистката кауза е монополизирала местната политика и е предизвикала проблеми между семейства и приятели.

В събота митинг с 350 000 сепаратисти в Барселона бе последван от сблъсък между полиция и радикални протестиращи с 44 ранени, според регионалните здравни власти.

Каталунската криза се определя като основен въпрос в националните избори в Испания на 10 ноември, където социалистическият премиер Педро Санчес ще се опита да остане на власт.

Испания изключи правото на самоопределяне на Каталуния

Испания изключи правото на самоопределяне на Каталуния

Поредни многохилядни протести се проведоха в Барселона