Около 90 палестинци са били ранени при насилствени сблъсъци с израелските сили за сигурност в Източен Йерусалим снощи, информира ДПА.

Шестнадесет от тях са откарани в болница, допълва израелското радио, цитирайки палестински медици.

Говорител на израелската полиция уточни, че сблъсъци са станали край Дамаската порта - един от входовете към Стария град - и около свещеното място, известно на евреите като Храмовия хълм, а на мюсюлманите като Благородното светилище. Извършени са няколко ареста.

Турция обвини Израел в "терор" заради сблъсъците с палестинците край "Ал-Акса"

Турция обвини Израел в "терор" заради сблъсъците с палестинците край "Ал-Акса"

При сблъсъците бяха ранени 205 палестинци и 17 полицаи

Близо до Дамаската порта палестински демонстранти са хвърляли камъни, бутилки и факли по силите за сигурност според полицията.

Според информациите в медиите полицията е използвала гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Над 90 000 вярващи мюсюлмани са се били събрали в Благородното светилище, където се намира джамията "Ал-Акса", за да се помолят през последния уикенд преди края на постния месец Рамазан.

Ситуацията около Стария град и квартал Шейх Джара вече ескалира предишната вечер. След това се заговори за повече от 200 ранени, а полицията твърди за почти 20 ранени служители на силите за сигурност. 

Сблъсъци в Ерусалим

Сблъсъци в Ерусалим

Има ранени палестинските поклонници

Ситуацията в Западния бряг и в доминираната от арабите източна част на Йерусалим е напрегната от началото на постния месец Рамазан. Много палестинци са ядосани, защото израелската полиция е отцепила райони на Стария град, за да предотврати събиранията на хора.

Освен това някои палестински семейства в Шейх Джара са изправени пред изселване от домовете си от израелските власти, което допълнително нагнетява напрежението.

Полицейското присъствие е засилено на фона на притесненията относно подновеното насилие в Деня на Йерусалим в Израел, който започва в неделя вечерта.

Израел празнува завладяването на източната половина на Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г. на този ден. Палестинците виждат Източен Йерусалим като столица на бъдеща своя собствена държава.

Междувременно израелската армия удари военен пост на "Хамас" в Ивицата Газа рано тази сутрин в отговор на поредно ракетно нападение.

"Терористите в Газа изстреляха ракета към Израел по-рано тази вечер. В отговор нашата авиация току-що удари военен пост на "Хамас" в южната част на Газа", написа израелската армия в "Туитър" и допълни: "Терорът има последствия".

Израел засили блокадата на Газа през 2007 г. заедно с Египет; и двете страни оправдават мярката с опасения за сигурността.

Около 2 млн. души живеят в Ивицата Газа при тежки условия.

Управляващото движение "Хамас" е класифицирано като терористична организация от Израел, САЩ и Европейския съюз.