Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас и политическият лидер на ХАМАС Халед Машаал са се обединили около реализацията на нова арабска мирна инициатива, целяща решаването на разногласията между различните палестински политически сили.

Арабската инициатива, за която пише днес египетският вестник „Ал Ахрам", цитиран от Новости, включва шест пункта.  

Тя предполага в Палестинската автономия да бъде сформирано правителство, което да бъде ръководено от премиер, който е необвързан с политически сили, и от министри, една част от които са независими, а друга - са представители на ХАМАС и ФАТАХ.

В плановете на арабската инициатива се предвижда прекратяване на палестинско-израелския конфликт на основата на двустранни преговори и на принципите на добрите съседски отношения.

Важно е да се отбележи и че в плановете, обсъдени от Абас и Машаал, влиза освобождаването на израелския войник, отвлечен този юни, както и пускането на палестинските затворници, намиращи се в израелски затвори.

На дневен ред е и реформирането на Организацията за освобождение на Палестина.

Припомняме, че през последните няколко дни се стигна до въоръжения стълкновения между представители на ФАТАХ и ХАМАС.

Всичко започна миналата неделя от протести на представители на ФАТАХ - партията на Абас, които поискаха изплащане на заплатите и оставките на министрите на ХАМАС.

Демонстрациите разгневиха управляващите и те изпратиха срещу протестиращите въоръжени представители на органите на реда, сформирани от ХАМАС.

В същото време обаче в подкрепа на митингуващите бяха изпратени специални подразделения на Министерството на вътрешните работи в Палестинската автономия, сформирани от ФАТАХ.

В резултат на стълкновенията само миналата неделя в Ивицата Газа загинаха девет души, а около 150 бяха ранени.

По-късно в понеделник вечерта сблъсъците бяха подновени в района на град Рафа на границата с Египет, при които загинаха двама души, а десетки бяха ранени.