За да се успокои ситуацията в Близкия Изток, трябва да бъде уреден палестинският проблем, обяви йорданският крал Абдула ІІ по време на срещата си с американския президент Джордж Буш в Анан, съобщи АФП.

Според комюнике, разпространено от йорданския кралски дворец, Абдула ІІ приканил президента да поднови мирния процес, като помогне на израелците и палестинците да възобновят преговорите.

„По-добре от всякога разбираме, че каквото и да се случи в Близкия Изток, то ще е във вреда и за израелците, и за палестинците и спиралата на насилието ще продължи", се подчертава в документа, разпространен от двореца на Абдула ІІ.

„Ако палестинският въпрос бъде уреден, ще могат да се решат и другите проблеми в Близкия Изток," се казва още в документа.

От своя страна Джордж Буш заяви, че позицията на Вашингтон е, че и двете държави имат право на съществуване - и израелската, и палестинската.

От комюникето става ясно, че по време на срещата си двамата лидери обсъдили насилието в Ирак, като изтъкнали, че за азиатската страна от огромно значение е арабската и международната помощ.