Медджлисът избра бившия външен министър на Турция Абдула Гюл за президент на страната, съобщи телевизия "Евронюз".

Към 18 часа той положи клетва в парламента като 11-ия президент на Република Турция, съобщиха Анадолската агенция и световните информационни агенции. 

Малко по-късно новоизбраният държавен глава официално пое тази длъжност от предшественика си Ахмет Недждет Сезер на скромна церемония тази вечер, която бе закрита за медиите, предадоха АП и АФП.

На излизане от двореца Чанкая Сезер спря колата си, за да си вземе довиждане с охраната и журналистите.

Изборът на Гюл стана на третия тур от процедурата за избор на държавен глава, при който на Гюл беше достатъчно да събере обикновено мнозинство от 276 гласа.

Гюл получи подкрепата на 339 депутати, информира ИТАР-ТАСС. Гласа си за него дадоха всички пристъстващи депутати от Партията на развитието и справедливостта, която издигна кандидатурата му.
След победата си на предсрочните парламентарни избори тя има 341 мандата в 550-местния турски парламент.

На първите два туратя не можа да осигури избирането му, тъй като при тях е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, което означава не по-малко от 367 депутатски гласа.

Конкурентите на Гюл Сабахатин Чакмакоглу от Партията на националистическото движение и Тайфун Ичли от Демократическата лява партия получиха при днешния вот съответно 70 и 13 гласа.

Народно-републиканската партия, която е основна опозиционна сила, категорично се обяви против Гюл и бойкотира гласуването на турския парламент.

Опозицията се обяви срещу избирането на Гюл заради проислямистките му нагласи, които според противниците му крият опасност за светската политическа система на Турция

Самият Гюл твърди, че е променил възгледите си и е готов да защитава светските идеали в Турция.
По думите му подкрепата на избирателите за неговата партия, която получи 46 на сто от гласовете, говори, че турското население не вярва в „проислямистките му позиции".

Въпреки заявената от Гюл съпричастност към светските ценности, съпругата му продължава да носи мюсюлманска забрадка, включително в президентския дворец.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства избора на Абдула Гюл за президент на Турция. Според Държавният департамент на САЩ Турция е показала зрялост и устойчивост на демократичните традиции.