Отцепилият и обявилият самостоятелност преди година и половина район Абхазия провежда президентски избори.

Това са първите избори,след като Кремъл призна черноморската територия с население от 200 хил. души за самостоятелна държава, след кратка война с Грузия миналата година.

Нито Абхазия, нито Южна Осетия са получили обаче международно признание,те са признати освен от Москва само от Венецуела и Никарагуа.
Русия финансира вота, който според Москва, е тест за суверенитета на Абхазия.

Районът Абхазия се отцепи от Грузия още през 90-те години на 20 век и до миналата година беше с временен статут, заради потенциала си да раздвижи конфликта между Русия и Грузия за Южен Кавказ, транзитен маршрут за преноса за петрол и газ към Запада.

Руски наблюдатели следят изборния процес. Право на глас имат само гражданите с абхазки паспорт. Около 40 000 грузинци няма да могат гласуват.
Предварителните резултати се очакват утре. Според действащите закони обаче, за да бъдат признати изборит еза валидни избирателната активност трябва да е над 25%.

Към 19.30 местно време, избирателната активност надвишаваше 65%.

Изборите са основен индикатор за благосъстоянието на страната. Всички кандидати днес знаят, че в Абхазия избираме не само президент, а бъдещ курс на развитие", коментира Сергей Багапш, настоящ президент на самообявилата се за република Абхазия.
Агенции обаче коментират, че има вероятност той да трябва да се явява на балотаж.

Срещу него се изправят четири опонента, сред които бившият вицепрезидент и бивш агент на КГБ Раул Хаджимба и магнатът Беслан Боутба. През 2004 година подкрепяният от Русия Хаджимба оспори изборите резултати и победата на Багапш.

Всички кандидати обещават, че няма да позволят Абхазия да се реинтегрира в Грузия.

Москва не е назовала обаче своя фаворит.

Според повече социологически проучвания болшинството от населението на Абхазия поддържа независимостта и одобрява присъствието на руски войски на територията на републиката в името на сигурността. Точно обратни обаче са настроенията в районите, в които живеят предимно грузинци  - те днес нямат право на глас.

90% от чуждите инвестиции в републиката в последната година са дошли от Русия. Благодарение обаче на това производството на винозначително се е увеличило и за руския пазар са изнесени повече от 7 милиона бутилки вино, което е 86% от цялот опроизводство. Това довежда до сериозно раздвижване на икономиката.