Една от разузнавателните агенции на Пакистан идентифицира атентатора-самоубиец, ударил по-рано тази седмица 5-звездния хотел "Серена" в югозападната част на страната, като афганистански гражданин, предаде thenews.com.pk.

Мъжът е пътувал до Пакистан, за да извърши атаката.

Според доклада, групировката Техрик-е-Талибан Пакистан е вербувала трима самоубийци за различни терористични действия. Те са идентифицирали онзи, който е извършил нападението над луксозния хотел като Захид Зубаир от провинция Нангархар в Афганистан. Терористът е бил обучен за самоубийственото нападение.

Припомняме, че пакистанските талибани вече поеха отговорност за бомбения атентат в луксозен хотел в югозападната част на страната, използван от китайския посланик.

При атаката загинаха петима души.

Пекин заяви, че остро осъжда атаката, въпреки че талибаните обявиха, че пакистанските сили за сигурност са били мишената.

Бомбата е била поставена в автомобил, паркиран до хотел "Серена" - част от 5-звездна верига хотели, която често приема дипломати - и детонирана в сряда вечерта в град Куета.

"Атентаторът самоубиец удари представители на службите точно по план", каза говорител на Техрик-е Талибан Пакистан.

Полицията обяви, че е била използвана самоделна бомба. Сред загиналите има хотелски служител и охрана.

Описвайки я като "терористична атака", говорител на външното министерство на Китай заяви, че китайската делегация не е била на мястото, където е детонирана бомбата. Бомбата е взривена 10 минути преди дипломатическата група да се върне.