Цялата западна преса коментира предполагаемата смърт на Евгений Пригожин - лидера на частната военна компания "Вагнер". Един от въпросите, който особено вълнува журналисти и експерти, как кончината на Пригожин ще се отрази на присъствието на Русия в Африка.

Кремъл се опитва да засили влиянието си в африканските държави, на фона на суровите международни икономически санкции и политическата изолация, в която изпадна Русия след нахлуването й в Украйна.

Путин за Пригожин: Катастрофата е трагедия, беше талантлив бизнесмен

Путин за Пригожин: Катастрофата е трагедия, беше талантлив бизнесмен

Обяснява, че тези хора са му помогнали в борбата, ще помни и няма да забрави

През последните години "Вагнер" изигра важна роля за прокарването на руските интереси на африканския континент.

Наемническата компания е ангажирана с дейности в страни като Либия, Судан, Мали, Централноафриканската република, Мозамбик, Буркина Фасо и Нигер.

По принцип там членовете й изпълняват такива задачи, които са изгодни за режима в Кремъл, като например подкрепа за революции и преврати.

Според редица международни организации има много доказателства, че "вагнеровци" са малтретирали цивилни граждани в африканските държави.

Бойци от "Вагнер" към Путин: Дребна кремълска измет

Бойци от "Вагнер" към Путин: Дребна кремълска измет

Командири от частната армия се съветват на тайно място

Освен това, както отбелязва британският експерт по изследване на военните конфликти Майк Мартин, "Вагнер" всъщност контролира повечето от маршрутите на африканските бежанци към Европа.

Всичко това е превърнало военното формирование на Пригожин в мощен лост за влияние на Владимир Путин в африканската политика. Но смъртта на Пригожин, която изглежда като планирана акция, ще промени в огромна степен позициите на Русия в Африка.

Въпросът е дали Путин ще открие нова форма на взаимодействие с наемниците на Пригожин, а освен това дали те самите ще искат да останат на разположение на Кремъл? И ако се окаже, че не желаят подобно нещо, то тогава как Русия ще си запази влиянието в Африка.

От БиБиСи се опитват да обяснят точно и ясно какво се е случило, защото според тях в миналите събития може да се открие ключът към решаването на сложния казус.

Експертът по сигурността на Brookings Institution - Уанда Фелбаб-Браун смята, че Владимир Путин ще иска да запази подразделенията на "Вагнер" в Африка и Близкия изток, но ще извърши мащабна чистка в ръководните структури, за да отслаби тяхната лоялност към загиналия Евгений Пригожин и да засили връзките с Кремъл.

"Преструктурирането, което би удовлетворило Путин, включително дейността на "Вагнер" в Русия и Украйна, изглежда така: прехвърляне на част от личния състав към руските въоръжени сили, частично разоръжаване на останалите части, като им се предоставя свобода на действие, но под ново ръководство.

Подобно преструктуриране би помогнало да се минимизира влиянието на авторитета на Пригожин сред наемниците", твърди Фелбаб-Браун в интервю за СиЕнЕн веднага след неуспешния бунт на Пригожин през юли.

Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

От 273 специализирани военни палатки, 101 са били демонтирани

Разследващият журналист и основател на проекта Bellingcat Христо Грозев смята, че генералът от ГРУ Андрей Аверянов може да стане едно от новите протежета на Русия в Африка.

Според Грозев Аверянов отговаря за тайните операции по света на ГРУ, включително за отравянията с "Новичок", бомбените атентати и други убийства. В досието му е и опитът за убийство на Скрипал и на неговата дъщеря, твърди Грозев.

Той също така смята, че Аверянов може да е участвал в ликвидирането на Пригожин.

Христо Грозев обръща внимание на факта, че генерал Аверянов е бил представен от Путин на делегациите от африканските държави на срещата на върха Русия-Африка през юли, което говори за определена роля, която му е възложена.

"Вагнер" = Пригожин

Според някои наблюдатели без Пригожин "Вагнер" няма да може да просъществува. И въпросът опира не само до личния авторитет в структурата, но и до особеностите на функциониране на компанията, особено когато нейните членове се намират в Африка и в Близкия изток.

Голяма част от африканската империя на "Вагнер" е изградена върху дезинформационни операции, защитата на тъмни търговски интереси и груба наемническа дейност, разчитаща на личните полугангстерски връзки на самия Пригожин и неговите сътрудници, пише политическият колумнист в Guardian Питър Бомонт.

Бомонт пояснява, че Кремъл се опитва да ухажва африканските лидери, особено в страни с военни правителства, но именно Пригожин е човекът, който успява да изгради тесни връзки с военачалниците, с организаторите на военни преврати и с корумпираните политици и бизнесмени.

Пригожин е демонстрирал съвсем друго ниво на ангажираност и възможности, смята Бомонт.

Според него "Вагнер" е неделима част от Евгений Пригожин и с неговата смърт африканците, а като цяло и всички наблюдатели, ще станат свидетели на края на една наемническа компания и по-конкретно на формата, под която до този момент тя е била позната.

Британският политолог Самуел Рамани, автор на книгата "Русия в Африка", обръща внимание, че заедно с Пригожин най-вероятно е загинал и съоснователят и командир на ЧВК Дмитрий Уткин вероятно е загинал.

Той нарича смъртта на Уткин, ако, в крайна сметка тя бъде потвърдена, че е събитие със сеизмични размери, което напълно ще промени основите на "Вагнер".

Дългогодишен план за смяна на "Вагнер"

Сред чуждестранните наблюдатели се лансира версията, че Кремъл отдавна искал да се откаже от услугите на "Вагнер" извън Русия и в частност в Африка.

Кореспондентът на БиБиСи Франк Гарднър разкри, че преди време военното разузнаване на ГРУ е било инструктирано да разработи план за смяната на по-голямата част от контингента на "Вагнер" в Африка с алтернативна наемническа група.

Евгений Пригожин бил наясно с тези намерения и яростно им се противопоставял. Той дошъл от Мали в Русия именно с цел да убеди местните политици, че подобни "пренареждания" са недопустими.

Така самолетната катастрофа край Твер, при която загина Евгений Пригожин, ще постави бъдещето на "Вагнер" изцяло в ръцете на Владимир Путин.

Но Кремъл ще се сблъска и и с един друг проблем - какво да прави с 25 000 бойци, разпръснати в няколко африкански държави. Бойци, страстно лоялни на своя починал лидер и презиращи ръководството на руската армия.