Африка е един от основните кръстопътища на трафика на хероин и кокаин, се съобщава в годишния доклад на Международната комисия по контрол на наркотиците.

„Възползвайки се от слабия контрол в Африка, престъпните мрежи за трафик на дрога пренасят кокаин и хероин от Южна Африка, от западна и южна Азия към Европа и Северна Америка, допълват от комисията, чието седалище е във Виена, уточняват от АФП.

Трафикът на кокаин в Африка се развива изключително обезпокоително, коментират от организацията, която наблюдава прилагането на конвенцията на ООН за контрабанда на наркотици.

В доклада се подчертава, че често кокаинът се разменя за хероин преди да бъде натоварен на корабите за Азия.

Проучванията показват, че в Европа рязко се е увеличило търсенето на кокаин. В момента на Стария континент се намира вторият по големина пазар на дрога след САЩ. Най-процъфтяваща е търговията в Испания и Англия.

Подобни високи проценти на нарастване на търсенето на дрога се наблюдават и в Азия - предимно в Индия и Хонконг.

Употребата на хероин е забранена в Западна и Централна Европа, но употребата на наркотици рязко се е повишила в страните от Източна Европа и в бившия социалистически блок, се допълва в доклада, цитиран от АФП.

В повечето страни най-използваният нелегален наркотик е канабисът, особено в Европа, където 6% от европейците поне веднъж са опитвала от тази дрога.

Освен това на Стария континент, в Северна Америка и Азия рязко се е увеличила употребата на синтетични наркотици.

Метаамфетамините, наричани „наркотикът на избора" в Япония, Филипините, Южна Корея и Тайланд, е дрогата, представляваща най-голям риск да залее САЩ. Тя се разпространява и с високи темпове в Китай и Малайзия.

В Европа хапчетата екстази пък са най-често употребяваната дрога на масови събирания. Като цяло обаче тя отстъпва само на канабиса по употреба на Стария континент.