От Иран подчертано пренебрегват крайния срок на ООН, поставен им за прекратяване на ядрената програма, коментират от АП.

Първият ден след крайния срок бе използван от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, за да обещае тържествено в северозападния град Маку, че никога няма да прекрати ядрената програма. „Ние никога няма да се откажем от правото си на мирна ядрена енергетика"

Освен това Ахмадинеджад обвини западните страни, че погрешно представят ядрените дейности на Иран.
„Това, което разпространяват от Запада, че се стремим към производството на ядрено оръжие, е откровена лъжа", подчерта Ахмадинеджад.

Припомняме, че 31 август бе крайният срок, в който Иран трябваше да прекрати ядрената си програма. След тази дата, ако властите в Техеран продължават да обогатяват уран, е възможно да им бъдат наложени икономически санкции.

Въпреки че вчера инспекторите от МААЕ обявиха, че Иран не е прекратил ядрената си дейност, американски представители заявиха, че няма да бъдат предприемани никакви действия, докато следващата седмица не се проведе срещата между европейски дипломати и главният ирански преговарящ по ядрената програма Али Лариджани.

В същото време говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи призова Запада да се въздържа от бързи действия.
По думите му в момента е крайно необходимо да се проведат още разговори.