Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова Запада да сложи край на конфронтацията с Техеран по ядрения въпрос, съобщава rbc.ru, позовавайки се на иранската агенция ИРНА новини.

Западните сили не искат Иран да придобие статут на ядрена сила, но политиката им в това направление не е успяла и страната притежава атомна енергия, каза Ахмадинеджад.

Той препоръча на страните от Западна Европа да изберат политика на сътрудничество, защото тогава всичко ще бъде в победители.

Проведените в началото на декември преговори между Шесторката и Иран завършиха с неуспех, не се стигна до обща позиция по ядрения въпрос. Постигнато беше съгласие преговорите да продължат през януари следващата година. най-вероятно срещата ще се проведе в Истанбул.

Въпреки това САЩ и ЕС обмислят нови санкции, които да бъдат наложени на Иран през следващата година.

Припомняме, преговорите се проведоха в Женева на 6 и 7 декември и така се сложи край на 14-месечно прекъсване, наложено от отказа на Иран да сътрудничи с Шесторката и последвалите санкции срещу него.

Междувременно, Ахмадинеджад уволни външния министър Манучехр Мотаки и назначи на негово място ръководителя на Организацията за атомна енергия на страната Али Акбар Салехи.

Бившият външният министър бе критикуван от ирански политици, че не е достатъчно добър дипломати не проявява нужната твърдост при преговорите с ООН.

Вероятно последните санкции, наложени на Иран през юни тази година, са се оказали решаващи за съдбата на Мотаки, чието отстраняване е станало въпрос единствено на време.

Следващият тур от преговорите по иранската ядрена програма, ще се състои в края на януари в Истанбул.