Терористите от „Ал-Кайда" подготвят редица атентати в САЩ и много европейски страни по време на коледните празници, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изнесени данни от вътрешното министерство на Ирак.

Тези данни са установени в хода на няколко антитерористични операции в Ирак, съобщи вътрешният министър на страната Джавад-ал-Болани. По думите му за последните 2 седмици са заловени 73 терористи.

Информацията бе потвърдена и от министърът на външните работи на Ирак Хошияр Зебари.

Според представения доклад някои от ислямистите са членове на клетки на „Ал-Кайда" и получават указания непосредствено от ръководството на терористичната мрежа.

Лидерите на външното и вътрешното министерство на Ирак вече са предупредили Интерпол за идващата опасност. Подадена е информация и на спецслужбите във Вашингтон и редица европейски страни.

Припомняме, през месец ноември бе съобщено, че терористичната групировка „Ал-Кайда" планира да прехвърли група терористи на територията на Европа през територията на Обединените арабски емирства и Индия за подготовка на терористични акции.

Специалните служби на САЩ предупредиха колегите си в Германия, че група от двама или четирима терористи ще се прехвърлят в Германия и може би във Великобритания по заповед на ръководителите на „Ал-Кайда". Според информацията целта на тази група е организиране на терористични акции по време на коледните празници.

Няколко дни по-късно на Стария континент бе проведена антитерористична чистка. 10 ислямисти бяха задържани от полицията в Белгия, Холандия и Германия по подозрения, че са организирали терористично нападение в Белгия. Други, свързани с ислямистки групировки, се занимавали с набиране на кадри в терористична групировка, действала на територията на Чечня.