Ислямски духовници призоваха за мир по време на петъчната молитва в Алжир, след като в четвъртък вечерта избухнаха безредици, породени от повишаването на цените и безработицата, предаде АП. Полицията охранява джамиите и университета в алжирската столица, а няколко футболни мача бяха отложени.

Един от имамите призова в телевизионна проповед за спокойствие, което е жизнено важно за развитието на страната. По думите му родителите трябва да убедят децата си да не се поддават на насилието. „Унищожаването на чуждата собственост е забранено от религията ни. Истинският вярващ изгражда, не руши", заяви духовникът

Около 40 младежи със саби атакуваха бизнес квартал в столицата Алжир, като ограбиха бижутерски магазин, преди пристигането на силите за сигурност. В друго предградие полицията се наложило да използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Засилени са мерките за сигурност в полицейското управление, нов универсален магазин, голям хотел в близост до летището и университета. Всички джамии се охраняват.

Алжирската футболна лига реши да отложи мачовете от Първа и Втора дивизия, насрочени за 7 и 8 януари, става ясно от съобщение на сайта й.

Няма никаква официална причина за отлагането, както няма и официален коментар на безредиците. Властите разчистиха следите от безредиците преди изгрев слънце в петък. В един от кварталите е бил подпален автобус на градския транспорт, но на сутринта е имало само следи от гумите му, съобщиха очевидци.

Протести, предвождани от млади хора, избухнаха в няколко града в Алжир. Те са свързани с увеличаването на цените на храните с около 30%, безработицата и липсата на жилища. При сблъсъците с полицията има ранени, но държавните медии не отразиха по никакъв начин събитията.

Властите единствено съобщиха, че ще се борят за намаляване на цените. Това стана ясно, след като министърът на търговията Мустафа Бендада се срещна с производители и вносители на олио и захар - стоките, които поскъпнаха най-силно.

По данни на МВФ около 75% от алжирците са под 30г., а 20% от тях са безработни. Подобен проблем има в съседен Тунис, където голям процент от висшистите са безработни. Освен безредиците, няколко души в страната извършиха самоубийство в знак на протест.