Обява за работа като палач в Шри Ланка е привлекла повече от 100 кандидата, включително американски гражданин, съобщава говорител на затворническата служба, цитиран от "Ройтерс".

Страната иска план за повторно въвеждане на смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици.

Президентът Майтрипала Сирисена заяви миналата година, че иска да върне обесването след десетилетия без такива присъди. Правителството започна да рекламира инициативата миналия месец.

Твърдата политика отчасти е вдъхновена от войната на Филипините срещу наркотиците, където хиляди са загинали след акции на полицията.

Тушара Упулдения, говорител на затворническата служба коментира, че 102 души са се кандидатирали за позицията - палач, след като реклама във вестник призова за кандидати с "отличен морален характер" и "умствена сила". Кандидатурата на американеца е отхвърлена, тъй като чужденците не отговарят на условията за участие.

Трафикът на наркотици е престъпление в Шри Ланка, въпреки че от 1976 г. никой не е екзекутиран за каквото и да е престъпление в страната, когато всички смъртни наказания са заменени с доживотен затвор.

Последният палач на Шри Ланка напуска работа през 2014 г., през цялата си служба той не е екзекутирал никого.

В молбата му за напускане той се позовава на фактора стрес, тъй като вижда бесилка за първи път. Друг човек, нает миналата година, никога не се явява на работа.