Мащабното учение на НАТО "Анаконда", което се провежда в Полша, показа необходимостта от създаване на "военна Шенгенска зона" за свободно движение на войски вътре в Алианса. Това обяви командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжес по време на церемонията за завършване на маневрите, предаде ТАСС.

"Необходима ни е военна Шенгенска зона, за да може войски в рамките на НАТО да се развръщат в темпото на нарастващата заплаха", заяви той.

Ходжес високо оцени състоялите се в Полша маневри на Алианса. "Това е най-доброто учение за последните 30 години, в което съм участвал. Ние се развиваме и реализирахме всичко, което искаше да направи НАТО от момента на Срещата на Върха в Уелс", заяви генералът.

По думите му, "Анаконда" е добър пример за подражание. "Ние ще помислим за идната година да проведем учението в друг регион на НАТО, възможно е в района на Черно море или в южната част на Алианса", заяви Ходжес.

Учениета на НАТО Анаконда е най-мащабното в полската история. При тях бяха задействани 31 хил. военнослужещи от 24 страни, в това число 12 хил. от Полша, 14 хил. От САЩ и около хиляда от Великобритания.

В маневрите участваха 3 хил. единици военна техника, сред които танкове и бронетранспортьори, над 100 самолета и вертолета, а така също и 12 кораба.

Военните маневри бяха на различни полски полигони от 7 юни.

Маневрите се провеждат под Оперативното командване на Въоръжените сили на Полша ежегодно от 2006 г. През 2012 година тези учения станаха международни и попаднаха в плана за учения на НАТО. Тогава към полските войници се присъединиха и военни от САЩ и Канада.

През 2014 година Анаконда събра 12,5 хил. войници от осем страни. В тази година маневрите станаха за шести път, трети в международно измерение за цялата история.