САЩ и Великобритания са наблюдавали тайни полети и комуникации на израелските военновъздушни сили в хакерска операция, датираща от 1998 г.

Това показват секретни документи, които видяха бял свят благодарение на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, съобщава „Ройтерс”.

Израел изрази разочарованието си от разкритията, публикувани в най-малко две медии и които могат допълнително да обтегнат отношенията с Вашингтон след години на разногласия заради стратегиите и политиките спрямо Иран и палестинците.

Най-продаваният израелски вестник „Йедиот Ахронот” пише, че АНС, която е специализирана в електронното следене и подслушване, както и техните британски колеги от GCHQ са шпионирали бойни задачи на израелските военновъздушни сили срещу Газа, Сирия и Иран.

Шпионската операция с кодовото име „Анархист” е била извършвана от база в Кипър, като е била също така насочена към други страни от Близкия изток.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл, че притежава въоръжени безпилотни самолети, макар че един високопоставен израелски военен е цитиран да признава, че притежават такива в секретна американска дипломатическа грама от 2010 г., която е била публикувана от „Уикилийкс”.

Американското посолство в Израел не е пожелало да коментира казуса.

Говорителка на британското посолство е заявила, че не коментира по разузнавателни въпроси, докато от британското външно министерство не са коментирали.