Американските мироопазващи войски в Косово са добре оборудвани и са готови да предотвратят насилието в етнически разделения север на страната, каза командир пред "Ройтерс".

НАТО подсили присъствието си с още 1000 войници след насилието миналия септември, по време на което полицай беше убит при престрелка между косовската полиция и въоръжени лица, влезли от Сърбия.

Повече от 570 американски войници служат в ръководената от НАТО мисия, в която са разположени общо около 4500 войници.

"Ние сме добре подготвени, добре обучени и екипирани да реагираме на всичко, което може да се случи тук точно сега", каза в интервю за "Ройтерс" полковник Рос Уокър, командир на американските войници от Националната гвардия на Тексаската армия.

"Въпреки че сме готови да реагираме на всичко, нашето желание е винаги да правим нещата първо чрез мирен диалог.

Някои от американските войници са базирани в лагера Nothing Hill близо до северния град Лепосавич и патрулни маршрути, които свързват Косово и Сърбия.

Те паркират небронираните си камиони близо до границата със Сърбия и след това вървят близо до металните решетки, които доскоро държаха табели, сигнализиращи граничната линия между Косово и Сърбия.

Те патрулират пеша и носят само пистолети, знак, че напоследък нещата са спокойни.

Въпреки това, през декември премиерът на Косово Албин Курти каза, че въоръжени мъже, подкрепяни от сръбските служби за сигурност, се обучават да извършват нови атаки в неговата страна, което Сърбия отрече.

Албин Курти търси отговорност от Сърбия за престъпленията по време на войната в Косово

Албин Курти търси отговорност от Сърбия за престъпленията по време на войната в Косово

За да се изгради бъдещето, трябва да се обърне внимание на миналото

Западни дипломати и някои анализатори предупреждават, че най-новото напрежение около решението на Косово да забрани използването на сръбския динар може допълнително да подхрани напрежението на север, където около 50 000 сърби отказват да признаят правителството на Прищина и виждат Белград като своя столица.

Централната банка на Прищина на 1 февруари заяви, че сръбският динар, използван за изплащане на пенсии, социални помощи и финансиране на образованието и здравната система в сръбските райони, е незаконен.

Курти каза, че мярката цели да се спре преминаването на пари в брой в торби през границата и вместо това парите да се движат през банкови сметки, след което да се теглят в официално признатото евро.

Местни медии съобщиха, че бял микробус, превозващ пари в брой в динари, е бил спрян в сряда на границата на влизане в Косово, което предизвика безпокойство сред сръбското население относно това дали ще получат своите пенсионни плащания.

Включваме се в КFOR в Косово вече с до 150 военнослужещи

Включваме се в КFOR в Косово вече с до 150 военнослужещи

Военните ще участват с с личното си оръжие, екипировка и военна техника