Американският секретар по въпросите на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азар пристигна в Тайван в неделя като официален представител на Съединените щати, предаде "Ройтерс".

От четири десетилетия в Тайван не е имало посещение на американски представител на толкова високо ниво, нещо, което провокира негативни реакции от страна на Китай, които смятат, че островът е тяхна територия.

Вашингтон прекъсна официалните връзки с Тайпе през 1979 г., като знак, че не желае да има проблеми с Пекин. Но в последно време администрацията на президента Доналд Тръмп засили подкрепата си за развитието на демокрацията на острова и дори започна да му продава оръжие.

Тайван купува торпеда от САЩ за 180 млн. долара

Тайван купува торпеда от САЩ за 180 млн. долара

Китай не одобрява

Пекинските власти, които от известно време са в обтегнати отношения с Вашингтон - като се започне от темата за спазването правата на човека и се стигне до справянето с пандемията от коронавирус, заплашиха, че ще отговорят с реципрочни мерки на посещението на Азар. Китай гледат на Тайван като на своенравна и непокорна провинция, която при необходимост обаче може да бъде поставена под контрол.

Азар пристигна с американски правителствен самолет на летището в Тайпе и бе посрещнат от Брент Кристенсен, изпълняващият функциите на американски посланик в Тайван, както и от заместник-министъра на външните работи на Тайван Тиен Чун-кван.

Двамата се поздравиха в съответствие с противоепидемиологичните мерки - нямаше ръкостискания и двамата носеха маски.

Причините Азар да посети Тайван са две - той цели да засили икономическото сътрудничество с острова и обмяната на опит в политиките в общественото здравеопазване в контекста на борбата срещу коронавируса.

Очаква се по-късно днес Азар и тайванския му колега да подпишат меморандум за сътрудничество в областта на здравеопазването, като след това американският гост ще посети тайвански центрове за контрол на заболяванията.

Предвижда се по време на визитата Азар да се срещне и с президента на Тайван - госпожа Цай Ингвен.

Азар и неговият екип бяха тествани за коронавирус преди пристигането си в Тайван - те ще трябва да бъдат подложени на същата манипулация и при напускането на страната. Ето защо по време на цялото си посещение на острова те ще носят маски и ще спазват определена дистанция, когато общуват с други хора.

Ранните и ефективни мерки, които Тайван предприе за справяне с коронавируса, доведоха до това, че той поддържа определен брой случаи заразени хора, който е много по-нисък от този на съседите му - само 480 души са регистрирани с коронавирусна инфекция, а жертвите са седем души. Повечето случаи на заболели са хора, които са пътували в чужбина и са привнесли заболяването отвън.

Съединените щати са рекордьори - те са имали най-много случаи на заразени с коронавирус и на починали, което прави учудващи споровете, които се водят сред американците - дали трябва да се носят маски или хората трябва да се борят срещу тази практика, която нарушава правото им на избор и на лична свобода.