Според правозащитната организация Amnesty International има доказателства, че в последните месеци руски войници са отвличали или насилствено са депортирали цивилни граждани в Украйна. Те са били отведени в Русия или в контролирани от Русия райони. Според доклад на организацията за правата на човека също така деца са били разделяни от семействата си. Организацията констатира и случаи на произволни арести, изтезания и други форми на малтретиране. Всичко това говори за систематичен характер, се посочва в доклада, цитиран от Der Standard.

Организацията е интервюирала 88 цивилни граждани от Харковска, Луганска, Херсонска и Запорожка област - четирите области, които Владимир Путин анексира в хода на украинската контраофанзива, след проведени контролирани референдуми в края на септември месец.

Докладът на Amnesty International излиза на фона на приключилата вече официално евакуация на територията на западния бряг на Днепър в Херсонска област.

Според доклада повечето от интервюираните, особено тези от Мариупол, описват принудителни ситуации, в които на практика не са имали друг избор, освен да отидат в Русия или други окупирани от Русия територии. Според Amnesty това са военни престъпления.

Международното право забранява индивидуалните и масовите принудителни депортации на защитени лица, като например цивилни, от окупирани територии.

Експертът на Amnesty Джанин Улмансиек призова Русия незабавно да прекрати депортациите от окупираните територии и да освободи всички засегнати. Организацията настоява отговорните за това лица да бъдат издирени и подведени под отговорност.