Италианската анархистка групировка FAI (Informal Anarchist Federation) - Неформална федерация на анархистите пое отговорност за взривовете в посолствата на Швейцария и Чили в Рим, при които пострадаха 2 души.

Това съобщава Ройтерс, като се позовава на местната полиция.

Според полицията в Рим бележка с текст на италиански език, в която групировката поема отговорност е била прикрепенена към дрехите на единия пострадал в чилийското посолство.

"Решихме да направим така, че гласът ни да бъде чут на думи и на дела. Ще разрушим системата на доминиране. Да живее FAI, да живее анархията", се казва в посланието на групировката.

Пакет-бомба избухна вчера пред швейцарското посолство в Рим и рани един от служителите на мисията. Експлозията е ударила служителя веднага, след като е отворил колета. И двете му ръце са сериозно пострадали.

Часове по-късно друга бомба избухна в посолството на Чили. Един човек е бил леко ранен.

Съмнителен пакет е бил открит и пред украинското посолство.

Преди дни взривно устройство беше намерено в един от вагоните на римското метро. След проверка се оказа, че в него липсва експлозив.

В началото на ноември голям брой пратки с експлозив бяха изпратени от анархисти до посолствата на различни страни в Гърция. Служителка на куриерска фирма пострада при един от взривовете.