меркелГерманският канцлер Ангела Меркел приветства националната солидарност, позволила възстановяването на Източна Германия след обединението преди 20 години, съобщи БНР. Във видеопослание Меркел сподели, че е била изненадана от бързината, с която е дошло двете германски държави са станали едно цяло по-малко от година след падането на Берлинската стена.

"За жителите на бившата ГДР почти всичко се промени след Обединението, както в ежедневието им, така и в работата. Но преди всичко, именно източногерманците имаха куража да се борят за свободата. В същото време имаше и вълна от солидарност в бившата Западна Германия. С тези общи усилия успяхме толкова бързо да възстановим страната", заяви тя.

Ангела Меркел припомни, че преструктурирането на плановата икономика на бившата ГДР е довело до голяма безработица на Изток, но изтъкна, че равнището й непрестанно спада. Безработицата в бившата ГДР сега е 11 процента спрямо 6,2 на сто на Запад.

"Вярвам, че имаме всички причини да честваме Деня на германското единство", отбеляза Меркел в заключение: "Особено се радвам, като виждам онези, които още не са били родени преди падането на Берлинската стена. Младите хора днес вече не усещат, че страната се дели на Изток и Запад, защото живеят в единна Германия."

Честванията по случай 20-годишнината от обединението на Германия включват улични празненства и концерт на попзвездата от 80-те години Нина в Берлин, специални чествания ще има и в пристанищния град Бремен, който тази година е избран за лидер на тържествата.

На 3 октомври 1990 година Германия официално се обедини, след като 40 години беше разделена на контролираната от Съветския съюз ГДР на Изток и Федерална република Германия на Запад.