Арабските лидери се събират на годишната си среща на върха, която ще даде нов тласък на мирен план за Близкия изток, изработен от Рияд.

Очаква се на срещата да стане дума и за кризата в отношенията между Иран и Запада, които в момента се изразяват в споровете за ядрената програма на Техеран и задържането на 15 британски морски пехотинци.

Самият Иран, който не е арабска страна, няма да бъде представен на събитието. Президентът Махмуд Ахмадинеджад разговаря с крал Абдула Втори на 3 март.

При предварителни разговори в понеделник външните министри постигнаха съгласие да съживят мирния план, който предлага на израелската страна цялостно нормализиране на отношенията, ако израелските сили се изтеглят от окупираните през 1967 година земи и ако Израел позволи създаването на палестинска държава и завръщането на палестинските бежанци, информира АФП.

В знак на единство министър-председателят на палестинската автономия Исмаил Хания и президентът Махмуд Абас пристигнаха заедно в Рияд. Припомняме, преговорите за състава на новото палестинско правителство се проведоха с посредничеството именно на Саудитска Арабия.

Според източници лидерът на Хамас в изгнание Халед Мешаал е дал уверения, че Хамас ще подкрепи консенсус за мирния план, ако такъв бъде постигнат на срещата.

Ливан обаче е с две отделни делегации в саудитската столица - едната водена от прозападния премиер Фуад Синиора, а другата от президента Емил Лахуд, застъпник на просирийската политическа линия.

На срещата ще присъстват 22-ма държавни лидери.