В Либия са извършени няколко ареста във връзка с атаката срещу американското консулство в Бенгази, където бяха убити посланикът на САЩ и други трима американски служители.

Това заяви заместник-вътрешният министър на Либия Уанис ал-Шареф, цитиран от „Франс прес".

Вътрешното министерство и Министерството на правосъдието започнаха разследване и събиране на доказателства, и няколко души бяха арестувани", изтъкна той.

Той отказва да предостави подробности за броя на арестуваните хора и за тяхното минало, тъй като щяло да попречи на разследването.

Според първоначалната информация посланик Кристофър Стивънс и другите трима загинали са били убити във вторник вечерта от ядосаната тълпа, докато са се опитвали да напуснат мястото на напрежението с кола. В същото време се разпространява информацията, че посланикът е загинал от задушаване в консулството, което е било обстрелвано с гранатомети.

САЩ разследват вероятността атаката срещу посолството в Бенгази да е била подготвяна от „Ал-Кайда" или симпатизанти на групата, които са използвали протеста като прикритие за своите действия на връх 11-годишнината от атаките на 9/11 в САЩ.

Първоначално се смяташе, че отговорни за атаката са сунитските ислямисти от Катибат Ансар ал-Шария. Но днес групировката осъди обвиненията срещу нея, заявявайки, че те не са придружени с доказателства.

Припомняме, протестите в мюсюлманския свят са по повод разпространения филм „Невинността на мюсюлманите", който показва пророка Мохамед в друга светлина.