Бивш офицер от военното разузнаване на САЩ е бил арестуван през уикенда по обвинения, че се е опитвал да шпионира САЩ в полза на Китай. Това обявиха от американското правосъдно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Федералното бюро за разследване (ФБР) е арестувало 58-годишния Рон Рокуел Хансън в събота, докато пътувал към международното летище в Сиатъл, за да се качи на самолет за Китай.

От Министерството на правосъдието уточниха, че са му били повдигнати обвинения за опит да предаде информация за американската национална отбрана на Китай и за получаването на "стотици хиляди долари", докато е действал нелегално като агент на китайското правителство.

Хансън е последният от редицата бивши служители на американските специални служби, срещу които бяха предприети криминални разследвания, свързани с шпионаж в полза на Китай.

По-рано тази година бившият служител на ЦРУ Джери Чун Шинг Лий беше обвинен в заговор за събиране или предоставяне на информация на Китай.

Срещу друг бивш служител на американското разузнаване - Кевин Малори, тече съдебен процес, също във връзка с продажбата на тайни на Китай.

Хансън говори мандарин и руски, уточниха прокурорите. Той е имал разрешение за достъп до секретна информация в продължение на години.

От американското правителство посочиха, че между 2013 и 2017 г. той е пътувал между двете страни, посещавайки конференции, като е предоставял информацията, която е научил, на специалните служби на Китай.