иранИранските власти са арестували Мехди Казали, един от големите критици на твърдата политическа линия на президента Махмуд Ахмадинежад, предаде АФП, позовавайки се на опозиционен уебсайт. Казали е син на един от известните консервативни духовници в страната.

Той е бил обвинен в „действия срещу националната сигурност и смущаване на общественото мнение" и е бил хвърлен в печално известния затвор „Евин" в Техеран.

Мехди Казали, който е лекар по професия и е ветеран от войната с Ирак през 80-те, е син на аятолах Аболказин Казали, който е дългогодишен член на Съвета на експертите, религиозното тяло, което контролира работата на върховния аятолах Али Хаменей.

Д-р Казали в миналото често се е подигравал с Ахмадинежад и съюзниците му в популярния си блог, като критичният му тон се засили допълнително, след като не му беше позволено да участва на президентските избори през 2008г. Баща му не подкрепя негативните му коментари.

Казали беше арестуван и през миналата година като част от кампанията на правителството срещу вълната от улични протести, последвали преизбирането на Ахмадинежад. Заедно с него зад решетките попаднаха реформистки политици, журналисти, правозащитници и студенти. Мехди Казали в последствие беше пуснат под гаранция.